Navigácia

GPDR

Všetci zamestnanci boli oboznámení so Zákon č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov a nariadení EP a Rady EÚ č. 2016/679 o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov a voľnom pohybe takýchto údajov.  Základná škola, Hlavná 375, Sebedražie  poverila  externým výkonom zodpovednú osobu na zaistenie ochrany práv dotknutých osôb. Možnosť zodpovedania akýchkoľvek dotazov a otázok zo strany dotknutej osoby týkajúcich sa ochrany osobných údajov je na :
 č. tel: 0907 405 285  alebo e-mail: zodpovednaosoba1@gmail.com
  • Výchovný koncert - Bubnovačka - 25.4.2024

    Africké bubny priniesli radosť deťom do našej školy. Stali sme sa súčasťou atraktívneho a zábavného programu pre deti.  Obrovský pocit šťastia a radosti zažili naše deti, keďže s dokázali naučiť hrať na bubny za pár minút. Deti zistili, že pri bubnovaní nepotrebujú poznať noty a zároveň zistili, že bubnovanie zlepšuje tímovú spoluprácu, osobnosť, pamäť a kreativitu. 

    Každý žiak dostal svoj bubon a spolu sme vytvorili bubenícky orchester.  S využitím veľkých bubnov, malých bubnov a perkusií sa zahrali hudobné hry, nacvičili pieseň a zažili pocit, aké je to hrať spolu ako hudobná kapela. 

  • Zápis do 1. ročníka - 5. apríl 2024

    Zápis do 1. ročníka sa uskutoční 5.4.2024   od 13.00 – do 17.00 hod v priestoroch základnej školy.

    V deň  konania zápisu je žiaduca osobná účasť obidvoch zákonných zástupcov spolu s dieťaťom.

    K zápisu do 1. ročníka je potrebné, aby si zákonní zástupcovia priniesli platné občianske preukazy a rodný list dieťaťa.

    Prihlášku možno podať:

    -   v listinnej podobe  na formulári   - Prihláška na vzdelávanie v základnej škole s podpismi oboch zákonných zástupcov   Prihlaska_na_vzdelavanie_v_zakladnej_skole(1).pdf

    alebo

    - elektronicky prostredníctvom elektronickej prihlášky   s povinnou papierovou prílohou č. 3.  Príloha č. 3   Priloha_c._3_Podpisy_zakonnych_zastupcov.docx

     

    Základná škola, Hlavná 375, 972 05 Sebedražie ponúka:

    školu rodinného typu s príjemným prostredím a priateľskou atmosférou, 

    modernú inovatívnu výučbu  v triedach s najnovšou technikou a novým nábytkom, 

    nižší počet žiakov v triedach umožňujúci   individuálny prístup,

    výborné výchovno-vzdelávacie výsledky  žiakov , 

    100% kvalifikovanosť pedagógov, kvalitnú školskú družinu,

    výtvarný, pohybový a turistický krúžok

    vyučovanie anglického jazyka od 1.ročníka,

    podporu zdravého životného štýlu, vedenie k ľudovým tradíciám, 

    prezentácia žiakov na obecných akciách,

    zrekonštruované okolie školy, umelý trávnik, altánok,

    mimoškolské aktivity: turistika, plávanie, výlety, divadelné predstavenia, koncerty, školy v prírode,

    zošity, pracovné zošity a sadu pomôcok zdarma – hradí ich obec Sebedražie. 

     

  • Veľkonočné prázdniny

    Veľkonočné prázdniny budú od štvrtku 28. marca 2024 do utorku 2. apríla 2024. Nástup do školy po prázdninách je v stredu 3. apríla 2024. 

  • Beseda so spisovateľkou Lenkou Gaherovou

    Ďalšia skvelá aktivita pre našich žiakov, na ktorú sme sa všetci veľmi tešili. Pani spisovateľka Lenka Gaherová píše knihy pre dospelých ale aj pre deti. Naši žiaci jej tvorbu poznajú.  S jej knižkami Máša a Lili a 3 De z 3.D sme  sa už stihli zoznámiť na hodinách čítania a veru nielen výbuchy smiechu  ale aj slzičky vtedy občas boli.  

    Pani spisovateľka nám  porozprávala, ako jej knihy vznikli, o kom písať začala, ako tvorí knižky teraz. Deti sa dozvedeli, že aj ona mala psíkov, presne takých ako opisuje v knižke Máša a Lili, a že dokonca má presne taký istý handicap ako jedna z jej postáv  v knihe -  dobre nepočuje.  Bola to vlasnte ona, komu priniesli domov psíka, aby ju upozorňoval, keď niekto zvoní alebo klope pri dverách. Taktiež napríklad jazdievala na motorke spolu so psíkom presne ako teta v knihe.  Zistili, sme že v knihách vyrozprávala  zážitky svoje alebo svojich detí, ostatných blízkych či známych.  Veľmi nás potešila  informáciou, že pracuje na pokračovaní príbehov o psíkoch, tentoraz to budú psíkovia Maruška a Miuška.  

    Deti zažili hodinu plnú poznávania, rozhovorov a nekonečných otázok.  Po besede nasledovala autogramiáda, pani spisovateľka s radosťou podpisovala deťom knihy, ktoré deti mali, ale aj tie, ktoré si mohli kúpiť. 

    Ďakujeme pani spisovateľke Lenke Gaherovej za nezabudnuteľné chvíle. 

    Tráviť chvíle s knihami a ich vôňou je vždy krásne....

     

  • Hľadanie veľkonočných vajíčok

    Veľká noc sa spája s mnohými zvykmi. Oslavy jari v minulosti začínali na Zelený štvrtok, kedy sa podľa ľudových tradícií musel každý pri východe slnka umyť rannou rosou alebo vodou z potoka, aby bol po celý rok zdravý. Na Veľký piatok sa nesmelo hýbať so zemou, v tento deň značkovali uši ovečkám, pretože verili, že ich to menej bolí. Na bielu sobotu sa pripravovalo veškonočné jedlo, piekli sa koláče a gazdiné zamúčenými rukami od cesta hladkali kmene stromov, aby dobre rodili. V nedeľu sa svätilo jedlo v kostoloch a po nedeľnej omši sa mohlo začať hodovať. Veľkonočný pondelok bol časom zábavy. Typickým zvykom pre tento sviatok je šibanie vŕbovými korbáčmi a oblievačka, ktorá mala ženám a dievčatám zaručiť zdravie i krásu po celý rok. Koledníci za odmenu dostávali kraslice, prípitok aj peniaze. Na stole nesmeli chýbať domáce mäsové špeciality, vajíčka na rôzne spôsoby ani koláče.

    Ďalším zvykom bolo, že deti na lúke hľadali kraslice, ktoré pre ne ukryl veľkonočný zajačik. Vajíčkobranie  má dávne korene v našich končinách. Túto pôvodne germánsku tradíciu poznali naši predkovia už v 16. storočí. Milý zvyk sa neskôr udomácnil vo Francúzsku, Rakúsku, USA a Anglicku. U nás vajíčkobranie vytesnila šibačka a oblievačka, čo je tak trochu škoda, lebo dobrodružné hľadanie maškŕt je pre deti veľkou zábavou.

    Mlsné jazýčky sme aj my potešili touto príjemnou tradíciou v areáli školy. Každá trieda mala pripravené sladučké farebné veľkonočné vajíčka poschovávané na školskom dvore. Bolo že to veľa radosti pri ich hľadaní. 

  • Vešanie veľkonočných vajíčok

    Nielen doma chceme mať pekne. Preto sa deti rozhodli skrášliť vajíčkami vŕby v parku. Veríme, že potešia obyvateľov obce. 

  • Školské kolo Slávik Slovenska 22.3.2024

    Tí najlepší speváčikovia  zo všetkých tried sa stretli a súťažili o titul školského slávika -  žiaka so zlatom v hrdle. 

    Súťažilo  12 odvážnych žiakov - Ninka Žiláková, Ela Ličková, Chiara Škodová, Diana Minichová, Dušan Koža, Mária Mauerová, Lukáš Dubravský, Barbora Šupáková, Liliana Varhaníková, Laura Hurtišová, Romana Valušková a Nela Ziaťková. 

    Porota mala ťažkú úlohu vybrať tých najlepších. 

    1. miesto - Laura Hurtišová, 4. trieda

    2. miesto  - Dušan Koža, 2. trieda

    3. miesto - Barbora Šupáková, 3. trieda

    Cena sympatie poroty - Nina Žiláková, 1. trieda

    Gratulujeme víťazom. 

  • Vynášanie Moreny - 21.3.2024

    Jeden z najarchaickejších zvykov, ktorý sa zachoval do dnešných čias. Koná sa koncom zimy a vyjadruje túžbu ľudí skoncovať s chladným počasím a privolať teplé lúče slnka. Tento zvyk má korene v predkresťanskom období, keď ľudia verili, že prírodu ovládajú nadprirodzené sily, ktorých konanie možno ovplyvniť. Týmto silám pripisovali aj striedanie ročných období.

    Morena symbolizovala zimu, preto ak ľudia chceli, aby prišla jar, museli ju zabiť, utopiť v potoku alebo upáliť. Mala podobu slamenej figuríny oblečenej do ženských šiat, ktorú niesli mladé devy so spevom k potoku. Pri brehu ju vyzliekli, zapálili a hodili do vôd rozmŕzajúcej rieky.

    ZIMU VYŽENIEME,

    TEPLO PRINESIEME.

    Aj my smespolu s našimi kamrátmi škôlkarmi vyhnali ZIMU – MORENU a privítali JAR – VESNU.

  • Hravé opakovanie prírodovedy v 4. triede

    O tom, že učiť sa dá aj hravo sa presviedčajú na vyučovacích hodinách aj naši štvrtáci. Tentoraz hravou a zážitkovou formou opakovali učivo prírodovedy o prírodných spoločenstvách.  Viac fotiek vo fotoalbume. 

  • Súťaž English star - termín pre prihlásenie sa kráti

    Pripomíname, že máte posledných pár dní na prihlásenie sa do súťaže English star. Temín je do 25. marca, štartovné 6,50 eur, bližšie informácie aj vzorové testy nájdete nižšie. Súťažiť môžu deti všetkých ročníkov. 

  • Zoznámte sa s mojou obľúbenou knižkou - marec mesiac knihy v ŠKD

    Kniha - priateľ človeka. Tieto slová nás viac ako inokedy oslovujú práve v marci - Mesiaci knihy. Na našej škole sa deti v školskej družine ale aj na vyučovacích hodinách s pani učiteľkami veľa rozprávali o knihách, o význame čítania, o tom, čo všetko nám to prináša a čo môžeme vďaka čítaniu zažiť. Deti zoznámili svojich kamarátov s ich obľpbenými knižkami, porozprávali im o nich a snažili sa prilákať ich k čítaniu práve tej ich knihe. 

  • Napíšme si svoju knižku - marec mesiac knihy v ŠKD

    Možno medzi nami vyrastá nádejný budúci spisovateľ alebo spisovateľka. Posúďte sami. 

  • Starší čítajú mladším - marec mesiac knihy

    Kto rád číta, nikdy nie je sám.  V duchu tejto krásnej vety prebehlo stretnutie malých a veľkých kamarátov. Žiaci štvrtého ročníka prišli čítať krásne a zaujímavé príbehy menším žiakom prvého a druhého ročníka.  Predviedli im, ako budú zanedlho aj oni vedieť pekne čítať. 

  • "Záložkovanie "- marec mesiac knihy

    Pri príležitosti mesiaca venovanému čítaniu a knihám pripravili naše deti malý ale veľmi milý darček pre čitateľov obecnej knižnice.  Je ním krásna záložka, ktorú teraz môžu dostať všetci, ktorí navštívia obecnú knižnicu.  Záložky boli deti osobne odovzdať pani Ivetke Tadialovej, správkyni obecnej knižnice na obecnom úrade. Veríme, že sa čitatelia drobnému darčeku, do ktorého deti  vložili kúsok srdiečka, potešia.

  • Marec mesiac knihy

    Knihy sú bránou do sveta poznania. Každý vie, že marec je venovaný knihám, málokto všaj tuší, prečo je tomu tak. Dňa 10.3.1796, teda presne pred 225 rokmi sa narodil Matej Hrebenda , na počesť ktorého je marec považovaný za mesiac knihy.

    Hrebendu postihol neľahký osud. Už od ranného detstva mu slabol zrak a ešte predtým, než prekročil prah dospelosti, úplne oslepol. Hrebendu celým životom sprevádzala nehynúca láska ku knihám, ktorej sa nehodlal vzdať i napriek tomu, že žiadnu z nich si nedokázal prečítať.

    Počas svojho života prechodil celé Slovensko a zavítal aj do Prahy, Pešte či Viedne rozširujúc slovenské a české knihy. Vydavatelia mu predávali knihy a on ich spájal nielen s predajom, ale aj nimi poúčal ľudí, šíril kultúru a osvetu o význame kníh, národnej identity a kultúry. Knihy zbieral, rozširoval a zachraňoval roznášajúc ich do všemožných zákutí inteligencie - donášal ich vzdelancom, posielal do škôl a spolkových inštitúcii. Taktiež výrazne dopomohol s budovaním a rozširovaním knižníc.

    Často hovorieval: „Nemám nič, nežiadam nič.“ Pri svojej slepote videl oveľa viac ako mnohí cez veľké okuliare. Knihy videl srdcom, nie očami.

    O tom, že knihy majú naozaj radi aj naše deti, my už dávno vieme. Preto sme tento mesiac využili na množstvo aktivít, ktorými sme si pripomenuli posolstvo Mateja Hrebendu.  

    Predstavenie obľúbenej knihy v ŠKD.

    Vyrobme si, napíšme si vlastnú knižku. 

    Starší čítajú mladším - štvrtáci čítali prváčikom a druhákom.

    Čítame, čítame, čítame: 

    2. ročník - Čo baby nedokážu

    3. ročník - 3D z tretej Dé,

    4. ročník - Ezopove bájky

    Návšteva obecnej knižnice. 

    Výroba záložiek pre čitateľov obecnej knižnice.

    Pripravuje sa beseda so spisovateľkou Lenkou Gaherovou.

     

  • Exkurzia - Hvezdáreň Žiar nad Hronom - 15.3.2024

    15.3.2024 sa žiaci tretieho a štvrtého ročníka zúčastnili exkurzie vo Hvezdárni a planetáriu Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom.  Zúčastnili sa prednášky, kde sa dozvedeli zaujímavé informácie o našej galaxii.  Otázkam  našich zvedavých detí nebolo konca. Potom sa presunuli na strešné priestory vytvorené špeciálne pre pozorovanie. Keďže bolo krásne slnečné počasie, mohli pozorovať dvomi ďalekohľadmi  slniečko, čo bol naozaj super zážitok.  A to ešte nebol zážitkom koniec.  Návštevu hvezdárne sme ukončili v premietacej sále, kde deťom na obrovskú  kopulu v strope premietli rozprávku o malom tučniakovi, ktorý sa objavil na  severnom póle, hoci všetci vieme, že tučniaky žijú za južnou polárnou hranicou a nie za severnou. Ale  na začiatku nášho príbehu sa to skutočne stalo. Veľmi rýchlo sa však skamarátil s domorodcom - polárnym medveďom Vladimírom a okrem spoznávania oblohy, spolu objvovali aj zákonitosti striedania svetla a tmy za polárnym kruhom. No a keď pri svojom vedeckom bádaní zostrojili lietajúcu ponorku a len tak mimochodom podnikli cestu do vesmíru k planétam slnečnej sústavy, o napínavý príbeh bolo  postarané...

    Na záver deti ešte sledovali  fascinujúce zábery zeme a ostatných planét slnečnej sústavy.  Vypočuli si mnohé zaujímavé informácie nielen o planétach, ale aj o mesiacoch, hviezdach,  súhvezdiach, kométach  a asteroidoch.  Bol to naozaj zaujímavý a podnetný deň. Deťom sa veľmi páčil. 

    Hlavný cieľ, ktorým  bolo  formovanie vedeckého poznania našich žiakov, rozvíjanie ich pozitívneho vzťahu k prírode, zvyšovanie všeobecného, odborného a kultúrneho vzdelania, bol dnes určite splnený. 

  • Hravá prvouka v 2.triede - 15.3.2024

    Druháci s triednou pani učiteľkou spoznávali vlastnosti a zloženie pôdy hravým a zážitkovým spôsobom vyučovania.  V duchu pripravovanej reformy vo vzdelávaní  pracovali  žiaci ako malí vedci, pozorovali, skúmali, objavovali a vyhodnocovali. Učenie sa vonku v reálnom prostredí umožnilo žiakom  pôdu vidieť, cítiť a ohmatať – jednoducho zažiť si ju. Veríme, že to, čo s dnes naučili budú vedomosti, ktoré  z ich hlavičiek tak ľahko nevyprchajú. Počas tejto vyučovacej  hodiny boli nielen motivovaní k učeniu, ale   zároveň aj rozvíjali emocionálnu stránku svojej osobnosti. 

  • Najmilšia návšteva - 4.3.2024

    4.3.2024 sa uskutočnilo v našej škole stretnutie prvákov a predškolákov. Prváci sa naozaj snažili a predviedli budúcim školákom ako sa učia, ako vedia pracovať samostatne, vo dvojiciach i v skupinách. Všetci spoločne vypracovávali úlohy na interaktívnej tabuli a vytvorili krásne obrázky z geometrických tvarov. Ďalej ich čakali hry so stavebnicami a kockami. Nakoniec si všetci spoločne zamaškrtili. Naši malí kamaráti nám svojou šikovnosťou predviedli, že od septembra z nich môžu byť plnohodnotní žiaci našej školičky. A my s už na nich naozaj veľmi tešíme. 

  • Vystúpenie k MDŽ - 8.3.2024

    V piatok 8. marca sa naše deti zúčastnili obecných osláv medzinárodného dňa žien.  Deti zo základnej školy a z folklórnej skupiny Borievka prispeli milým úsmevným programom, ktorý sa všetkým prítomným veľmi páčil. Opäť ukázali všetkým  svoju šikovnosť  a herecké nadanie.   Touto cestou vyjadrujeme veľkú vďačnosť deťom za ochotu nacvičovať a vystupovať.  

  • ŠKD - na naše zlaté maminky nezabudneme - MDŽ

    Medzinárodný deň žien (často označovaný skratkou MDŽ) je sviatok pripadajúci každoročne na 8. marec. Je to medzinárodne uznávaný sviatok, na ktorý sme nezabudli ani my a vyrobili sme pre najdôležitejšie ženy v živote našich detí  malé prekvapenie...

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola Sebedražie
    Hlavná 375, Sebedražie
  • +421 046 548 7195

    Školská jedáleň: Tomašková Karin- školníčka, odhlasovanie zo stravy, výdaj stravy : 0903603730
    Potvrdenia o zaplatení zábezpeky a réžie posielať na mail: skolnickasebko@gmail.com

Fotogaléria